Main Program
Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138
Opening
Wed 10 June 2026
Plan your Visit
The Last Safe Abortion
Στο The Last Safe Abortion, η καλλιτέχνις Carmen Winant εξετάζει το έργο που επιτελείται στις κλινικές γυναικείας υγείας και από τους παρόχους υπηρεσιών άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων.
Αντλώντας από χιλιάδες ιστορικές φωτογραφίες προερχόμενες από αρχεία της αμερικανικής Μεσοδυτικής περιφέρειας, καθώς και από φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, η καλλιτέχνις στρέφει το βλέμμα σε αυτό που γιατροί και προσωπικό αποκαλούν «αόρατη εργασία»: το να διαχειρίζονται τις τηλεφωνικές κλήσεις, να οργανώνουν εκπαιδεύσεις προσωπικού, να προγραμματίζουν ραντεβού και να διαχειρίζονται την καθημερινή οργάνωση.
Οι ίδιες οι φωτογραφίες είναι, με έναν σχεδόν απροσδόκητο τρόπο, βαθιά καθημερινές: γυναίκες απαντούν στο τηλέφωνο, αποστειρώνουν ιατρικό εξοπλισμό, οργανώνουν γιορτές γενεθλίων για το προσωπικό, πραγματοποιούν εργαστήρια και κλείνουν ραντεβού.
Εστιάζοντας στις τρυφερές, συνηθισμένες και επαναλαμβανόμενες πράξεις που συγκροτούν αυτήν την εργασία στον χώρο της υγείας, η Winant επιχειρεί να αντισταθμίσει τους τρόπους με τους οποίους οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έχουν εργαλειοποιήσει τη φωτογραφία, προτείνοντας αντ’ αυτού μια διαφορετική οπτική γλώσσα που εστιάζει στην εμπειρία της φροντίδας γύρω από την άμβλωση.

ZOETROPE ATHENS

The Intermission
